Merhaba ben Serhan Efe ÖZTÜRK. 20 yaşındayım. Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü 1. Sınıf öğrencisiyim. Az gören bir birey olarak günlük hayatta karşılaştığım sorunları kolaylaştırmak, bağımsız olarak hareket etmek ve bilgiye erişim zorluklarını gidermek amacıyla çeşitli yardımcı/destekleyeci teknolojilerden faydalanıyorum. Bu yazıda size onlardan bahsetmek istiyorum ve bahsettiğim yardımcı teknolojilerin kullanımını merak ediyorsanız aşağıdaki videoları da izlemenizi öneririm.
İlk makinem Optelec markasının Compact 7HD adlı elektronik büyüteciydi. Ben 7. Sınıfa giderken bu makinayı kullanmaya başladım. Bundan önce mekanik ışıklı bir el büyütecim vardı. Bu bana o zamana kadar yeterli oluyordu. Elektronik büyüteç almamızın sebebi kullanımı daha kolay olması ve ders çalışmamı hızlandırmasıydı. 7. Sınıfta liseye geçiş sınavlarına hazırlanmaya başladığımda Optelec bana çok yardımcı oldu. Bu cihazın sadece büyüteç özelliği var. Bu cihazın boyutu 7 inç. Kontrast renkleri olarak beş çeşidi var. Kabartmalı tuşları olduğu için dokunarak tuşları algılayabiliyorsunuz. Büyütme özelliği çok iyi. Ben büyüteci ders sırasında kitapları daha rahat okumak için kullanıyordum. Ayrıca okuldaki sınavlarımda bazen büyütecimle kendim okuyarak bazen de gözetmen öğretmenimin sınavları okuması ile sınavlara katıldım. Sözel dersleri çalışırken bazen kendim büyütecimle okuyarak çalışıyordum, bazen de daha hızlı olmak için ailem ile çalışıyordum. Matematik ve fen gibi sayısal dersleri babam masamın üzerine koyduğumuz masa boyutundaki beyaz tahta üzerinde bana anlatıyordu. Çünkü okulda sayısal dersleri takip etmekte zorlanıyordum. Ben liseye geçiş sınavına (benim girdiğim sınav 2017 TEOG sınavıydı) girmeden RAM’a (Rehberlik araştırma merkezi) başvurduk. Sınava 2 gözetmen öğretmen eşliğinde girdim. Sınav bana öğretmenler tarafından okundu ve ek süre verildi. Sınava girerken sayısal soruları yapabilmem için yanımda okuldaki sıra boyutunda beyaz tahta, tahta kalemi ve silgi ile girmeme izin verildi. Sınavın kötü yanı ise şekilli sorulardan muaf olmamamdı.
Liseye geçtiğimde bir süre daha Optelec büyütecimi kullanmaya devam ettim. Ama dersler ağırlaştıkça ve tahtayı takip etmem gerektiği için yeni bir cihaza ihtiyaç duydum. İlk olarak bana teleskopik gözlük önerildi ancak ben onu kullanamadım. Sonra 1 dönem akıllı tahtayı tablete bağlayarak dersleri takip etmeye çalıştım. Ancak akıllı tahta okulda her zaman kullanılmadığı için o da benim için yeterli olmadı. O yüzden 10. Sınıfta Human Ware markasının Connect 12 modelini kullanmaya başladım. Makinemin boyutu 12 inç ve kolaylıkla taşınabiliyor. Bu cihazın hem büyüteç hem de uzak kamera özelliği var. Kontrast çeşitleri çok fazla ve yansımayı da önlüyor. Büyütme ve yakınlaştırma özelliği bu makinanın çok iyi. Bu cihazı da Optelec ile birlikte ihtiyacıma göre hala kullanıyorum.
Üniversite sınavına girmeden önce sayısal bölümler beni zorladığı için eşit ağırlık ve sözel bölümlerden sınava girmeye karar verdim. Sözel derslere çalışırken liseye geçiş sınavındaki gibi daha çok soru çözebilmek için yine ailem ile birlikte çalıştım. Her ne kadar sözelden sınava girecek olsam bile ilk sınavda bütün derslerden sorumlu olduğum ve 2. Sınavda da matematik sorularını yapmak zorunda olduğum için matematik dersine yine ailem çalıştım. Evdeki ders çalışma sistemini iyileştirdik. Beyaz tahtayı kaldırdık. Bilgisayarımı odamdaki televizyona bağladık. Çizimleri grafik tablet üzerinden hem bilgisayara hem televizyona aktardık. Böylece ben bilgisayarımı göz hizama yaklaştırarak daha yakından görürken ailem yandaki televizyondan dersi anlattı.
Üniversite sınavına girerken önce YÖK engelli birimine sınava girerken ne gibi haklarım olduğunu danıştım. Burada bana sınav başvurusu sırasında engelli raporumu gösterdiğim için bazı haklarım olduğunu ve buna göre başvuru yapmamı söylediler. 2 seçeneğim vardı. Birincisi kendi cihazlarımı yanımda götürüp sınava kendim katılmamdı. Diğer seçenek ise sınava 2 okutman öğretmen ile girmemdi. Ben 2. yöntemi tercih ettim ve sınava bu şekilde hazırlandım. Arkadaşlarıma tavsiyem sınava hazırlanmaya başlamadan buna karar vermeleri ve sınava seçecekleri tercihe göre hazırlanmaları. Bunun yanında sınava girerken yanımda sıra boyutunda beyaz tahta, kalem ve silgi götürdüm. Bunları sınav başvurusunda bildirdim. Sınavda bana engelli raporumun uygunluğuna göre ek süre verildi ve şekilli sorulardan muaf oldum. Aklıma gelmişken sınava girmeden sınav tarihi içinde geçerli olan üniversite hastanesinden alınmış engelli raporunuzun olması gerekiyor. Ve engelli raporuna göre kişiye özel haklar veriliyor.
Az görenler için yardımcı teknolojilerin kullanımına dair eğitim videoaları: